Unconventional Homes: Big Dig House

This House located in Lexington, Massachusetts, is built with more of 250 tons of steel and cement from the construction of the Big Dig, a pharaonic project that transformed a six-lane elevated path, an underground highway which descongestion├│ the main artery of Boston, until then overloaded traffic. This was one of the infrastructure projects technically more difficult and long all those carried out in United States.

Its first owner, a civil engineer who worked on the construction of the Big Dig, wanted to do a single home and so asked for permission to use part of the large amount of waste resulting from the demolition of the motorway. As a result he obtained a completely different home and somehow contributed to recycle a large amount of material directly destined for the landfill.

The large columns and beams that had secured the road have become the elements that hold and form the structure on which the House stands. In the main facade We can see how they form a corset that stabilizes the skeleton of the House. This strapless structure avoids the use of load-bearing walls and allows for an open space inside.

To build the ceilings large concrete slabs were used and in some of them you can see still some inscriptions of that time.

To slightly soften the outside appearance, the walls have been covered wood, offering a more integrated in nature image. The interior features a deliberately industrial, somewhat cold appearance due to the use of steel and concrete in its original state, but that is the effect that you want to achieve. The House is distributed in three medium plants that it is interspersed with taking advantage of the large open volume.

On the ground floor, dining room, living room and kitchen share a same space making this town house in a huge loft. The kitchen It has a large island that complies with various tasks. On the one hand separates successful kitchen and lounge, while a Crystal Bar invites to enjoy a breakfast or to offer a drink to visits.

It is also a large container with storage space, since it has lockers on both sides, and is the perfect place for the stove, not to lose anything from view while cooking. A powerful campaign Extractor is essential suspended aloft.

Under the windows, curtains revealing the vegetation that surrounds the House, lacking a work area with a compact cabinet for oven on one side and a set of cabinets on the other, in which a large refrigerator is with steel front.

Lounge and dining room they have decorated in austere way, compensating for the lack of elements with the orange color of the chairs.

Stairs lead to the intermediate floor, where we can find one living room much more cozy, in which a fluffy grey corner sofa enjoy fire against an original fireplace of concrete. Back wall has used to build a wall-mounted desk and panelling. Corner, a large window of several meters high natural light floods the space.

 

Raise the view and see a network of beams and plates of cement which is suspended the House lighting system. These plaques were part of the ancient road of the highway and still experiencing rough cutting in the demolition of the road.

The staircase continues up to take us to the top floor, where we find a Office and the Distributor that leads to the rooms. The work area dominates the heights, and can see from above the Hall of the middle ground. A simple desk and shelves is everything you are, everything this subject on a system of rods and anchors, that gives the possibility to change its appearance and even add more items if necessary.

The master bedroom enjoy a ceiling lower than the rest of the rooms, and the decor, like the rest of the House, is austere, highlighting a huge beam which crosses the room on the bed as an element of care.

In the exterior include a small Japanese garden that has housed in one of the terraces, above the garage. This benefits from an irrigation system that collects rainwater, recycle it for this purpose.

See complete gallery┬╗ unconventional houses: “Big Dig House” (19 photos)